Facebook - "alltid gratis"?

Som ni vet vid det här laget älskar jag att försöka rannsaka vår teknologi, framför allt för att jag måste tänka igenom vad jag faktiskt tycker och samtidigt få en diskussion. Jag satt idag framför min dator (oengagerat, givetvis, refererar till mitt föregående blogginlägg "vart tog orken vägen?"), och märkte att jag råkat logga ut från Facebook.

Texten "Facebook är gratis, och kommer alltid vara det!" ropar ut till mig. Awesome, inga betalavgifter någonsin är ju fint tänker jag, och funderar på alla de sajter som du måste betala tillägg på för att få tillgång till alla funktioner.

Men så började jag fundera:  är facebook verkligen gratis? Jag måste svara nej, facebook är inte gratis. Först av allt, så betalar vi i tid. Vi betalar enorma mängder tid för att nyttja en tekologi som informerar oss om alla vi känner men inte ger oss någon känsla av samhörighet för det. Hur många evenemang spenderar vi inte tid på att läsa för att sedan ignorera? Ingen samhörighet och en kostnad i tid.

För det andra betalar vi ett högt pris i integritet. Vi ger ut våra liv åt världen att läsa: vänner och familj, tänkbara arbetsgivare och kollegor. Även om man försöker skräma av genom att bara låta vänner se så ger du ändå ut otroliga mängder information om dig själv. Och internet älskar det. Vi har nästan ingen personlig integritet längre, och det vi har läses och bedöms (och IGNORERAS ofta) av hundratals fler än vi någonsin skulle kunna göra utan facebook. Är inte det egentligen en förbannelse? att alla vet allt du gör?

Så nej, vi betalar inte facebook i kontanter. Men det är verkligen inte gratis.

etzuko

Småstadstjejen som flyttade ut i den stora världen

RSS 2.0