Vart tog orken vägen?

Ryktet säger att vi sitter mer och mer vid datorn. Det finns ofantliga mängder information om detta, och i ärlighetens namn vilken rättskaffens svensk invånare har inte märkt det? Men något som dalat betydligt sen Internet kom är det sociala engagemanget. Jag ska gå igenom 3 sociala webbsidor och den utveckligen jag märkt av:

1. Bilddagboken - numera dayviews. Det spelar ingen roll nästan vad du lägger upp om inte bildtexten är lång som ett blogginlägg, för ingen orkar bry sig. En dhel del tittar, få kommenterar, ännu färre minns de bilder de precis sätt.
Anledning? Bilddagboken har blivit mindre poppis sen Facebook kom = mindre besökare. Eller gör vi bara ointressanta saker? Nej det tror jag knappast. Lathet, "jag kommentrerar kanske senare", mentala kommentarer man inte orkar skriva ner. Brist på engagemeng.

2. Facebook - jag har inte klurat ut vad som lockar folk till att kommentera och gilla på FB. Större folkmassa och mer aktivitet samt lättare att hitta folk leder till mer kommentarer.
Anledning: att klicka på en knapp med en tumme upp kräver mindre engagemang än att skriva en mening. "Vad du gör just nu" försvinner i de brutala massor utskick alla andra också gör. Du måste tajma för att få många likes, och ett par intressanta meningar. Förvirring, konkurrens och brist på engagemang.

3. MSN - alla har det fortfarande, många loggar in, få chattfönster lyser.
Anldening: Chatta kräver inte bara skriva meningar, utan dessutom komma på samtalsämnen! Gud, alldeles för mycket engagemang! Dessutom, om man loggar in och säger "upptagen" chattar bara de som har något viktigt att säga, och oftast är det människor man faktiskt orkar engagera sig i. Men när hade du 30 chatter öppna samtisigt senast? Brist på engagemang!

Så varför orkar vi inte kommentera, gillar och chatta längre? Varför har vi inte engagemang? Är det så att flugan börjat tröttna och "asociala" sidor som information, spel och youtube, ja, youtube räknas som asocialt i sammanhanget, kommer ta tillbaka sin tron? Orkar ni engagera er att skriva en kommentar med era tankar om detta?  

etzuko

Småstadstjejen som flyttade ut i den stora världen

RSS 2.0